Elke minuut uploaden YouTube-gebruikers voor 300 uur (!) aan video’s en iedere dag kijken mensen over de hele wereld bijna 5 miljard video’s (Donchev, 2017). Grote bedrijven schakelen niet voor niets bekende vloggers in om hun product aan de man te brengen. Op DagjeWeg.NL zien we ook dat video’s het goed doen bij onze volgers - waar we met ‘normale’ Facebookposts rond de 2000 mensen bereiken, trekken we met een live video al snel meer dan 7500 kijkers.

Ook voor jouw bedrijf is het relevant om video’s toe te voegen en zo meer klanten te bereiken. Opent er een nieuwe tentoonstelling of wil je mensen uitleggen waarom jouw dienst of product onmisbaar is? Graag delen we onze tips om video’s te gebruiken op Facebook, YouTube en op websites.

1. Live video's op Facebook

De redactie van DagjeWeg.NL behoorde tot de gelukkigen die als eerste de reuzenpanda’s in Rhenen mochten bewonderen. Dit moment suprême wilden we graag delen met onze volgers en daarom stonden we klaar met zowel een videocamera als een smartphone: de een voor een mooie video achteraf, de ander voor een livestream via Facebook. Met de app ‘Page Manager’ konden we de panda’s live uitzenden en konden de mensen thuis via onze Facebookpagina direct mee genieten van dit speciale moment. Terwijl we de opname maakten, zagen we de kijkers én de likes binnenstromen in realtime. Een goede manier om als eerste het nieuws te brengen en de volger te betrekken bij wat je doet!

Hoe stream je live video’s op Facebook?

  • Download de app ‘Page Manager’ in de appstore en meld je businesspage aan;
  • Oefen van tevoren met de app, zodat je niet voor verrassingen komt te staan;
  • Zorg dat je telefoon goed is opgeladen en dat je onbeperkt datagebruik hebt - livestreaming vreet batterij én mobiele data;
  • Houd je smartphone horizontaal (dus draai 'm een kwartslag). Je brengt op deze manier veel meer in beeld en het kijkt fijner;
  • Probeer je smartphone stil te houden en zorg, voor zover mogelijk, voor zo min mogelijk achtergrondgeluiden als je bijvoorbeeld iemand interviewt.

Maak je prachtige beelden? Gelukkig kun je de video achteraf uploaden op je Facebookpagina. Epic fail? Dan kun je de video ook ‘weggooien’ en hebben alleen de live kijkers mee kunnen genieten.

Heb je meer volgers op Instagram dan op Facebook? Ook met Instagram kun je livestreamen. Lees meer tips om Instagram effectief te gebruiken.

2. YouTube-video’s op je website

Zoals eerder gezegd stonden we bij de reuzenpanda’s ook klaar met een videocamera om mooie beelden op te nemen en een dierverzorger te interviewen. Later monteerden we deze beelden tot verschillende video’s, die we op het YouTubekanaal van DagjeWeg.NL uploadden en vervolgens plaatsten in ons uitgebreide artikel over de panda’s. YouTube-video’s worden geïndexeerd door Google. Als je de juiste zoekwoorden gebruikt, kunnen je video’s hoog scoren in bij de zoekopdrachten in Google. Daarnaast geven video’s je artikel meer ‘body’ en relevantie, waardoor de kans groot is dat iemand langer blijft hangen; ook daarvoor beloont Google je. Vergeet ook niet in de beschrijving van je YouTube-video te linken naar je website of het bijbehorende artikel!

Probeer zoveel mogelijk YouTube-video’s op je eigen website te delen - dit noem je ook wel embedden. Zodra je vanuit je artikel verwijst naar je externe YouTube-kanaal, zijn de bezoekers weg van de site en dat wil je uiteraard voorkomen. In ons artikel plaatsten we meerdere video’s over de reuzenpanda’s onder elkaar, met boven elke video een verduidelijkende titel.

Hoe plaats je een video van YouTube in een artikel?

  • Klik op het pijltje rechtsonder de video en klik op ‘Delen’;
  • Klik op ‘Insluiten’ en vink de gewenste opties aan. Vink bij voorkeur de optie ‘Aanbevolen video's weergeven na afloop van de video’ uit, om irrelevante suggesties uit te sluiten;
  • Kopieer de code die begint met <iframe> en plak deze in je CMS;
  • Pas eventueel de wijdte van de video (die standaard op 560 staat) aan op 100%; dit zorgt ervoor dat de video ‘responsive’ is en zich aanpast aan iedere schermgrootte.

Heb je geen eigen video’s of YouTube-kanaal? Ook video’s van andere bedrijven zijn van meerwaarde voor je artikel.

Veel succes! Heb je vragen over online video of wil je meer tips, neem dan gerust even contact op met de redactie via redactie@dagjeweg.nl. Wil je hulp bij het maken van videocontent? Wij maken mooie video's voor onze klanten.