Alles wat online staat, staat met elkaar in verbinding. Hoe? Met linkjes! Lees verder en ontdek hoe je links kunt gebruiken om je vindbaarheid te vergroten. Ha; het internet is dus letterlijk een gigantisch (world wide) web.

Linkbuilding, wat is dat?

Verwijzen andere betrouwbare en relevante sites (belangrijk!) naar een pagina op jouw website? Dan denkt Google: 'Hé, als mensen op dit onderwerp zoeken, is dit dus een relevante pagina om aan ze te laten zien!' Zo kom je dus hoger in Google te staan. Linkbuilding helpt om je eigen (en om elkaars) vindbaarheid en online waarde te versterken. Je helpt jezelf en daarmee elkaar verder: leg jij een linkje naar mij, leg ik een linkje naar jou. Veel websites hebben hier bijvoorbeeld een speciale partnerpagina voor.

Voordelen van linkbuilding

Een link van of naar een andere website is een vorm van reclame. Het is een mooie aanbeveling en het laat zien met wie je samenwerkt. Goed voor je imago dus. Zo'n link is ook nog eens extra waardevol. Ga maar na: een post op social media is tijdelijk en gaat op een gegeven moment de vergetelheid in, terwijl een link op bijvoorbeeld een partnerpagina gewoon blijft staan. En, zoals eerder gezegd, vergroot linkbuilding ook je vindbaarheid. Let wel: play by the rules, want Google is niet dom.

Let op: valsspelen werkt niet

Als linkbuilding niet met zorg gebeurt, heeft het geen of juist een averechts effect. Maar waar moet je dan op letten?

Tips bij linkbuilding:
  • Geen idee waar te beginnen met linkbuilding? Vraag aan mensen waar je mee samenwerkt of ze een linkje naar je site willen leggen. Dat kan via een partnerpagina, maar ook via een artikel. Bijvoorbeeld een korte review of een blog.
  • Als websites geen raakvlakken hebben maar wel naar elkaar linken, is dat geen linkbuilding maar spam. Google heeft dat door en dan kom je juist lager in de zoekresultaten te staan. Wissel dus niet zomaar linkjes uit maar wees kritisch en realistisch.
  • Houd in de gaten of de anchortekst (linktekst) van de link ook relevant is. Dus gebruik geen linkteksten zoals 'klik hier', maar denk aan de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden. De linktekst moet een voorproefje zijn op wat na de klik komen gaat.

Meer weten over vindbaarheid? Onze expert Johannes is baas in SEO.