Een website is het visitekaartje van jouw locatie. Hiermee laat je zien wat je bezoekers te bieden hebt en maak je hen enthousiast voor een bezoekje aan je park of museum. Het is belangrijk dat de juiste informatie te vinden is. Maar... het oog wil ook wat! We geven je vijf tips voor een gelikt design van je website, met natuurlijk de perfecte gebruikerservaring.

Vijf tips voor je webdesign

1. Geef je websitebezoeker ademruimte

Het is niet het moeilijkste in de opbouw van je website, maar wel één van de belangrijkste: zorg ervoor dat je websitebezoeker genoeg ademruimte heeft. Te veel tekst op je website kan ontmoedigend zijn. Maak de pagina’s overzichtelijk door korte teksten te plaatsen met voldoende tussenruimte en gebruik niet te veel linkjes. Als een bezoeker van hot naar her wordt gelinkt, verliest hij het overzicht en zal hij sneller weer verdwijnen. Een gouden tip voor het design van je website: stel vooraf een passend kleurenpalet op en houd je hieraan! Wil je weten welke kleuren bij jouw aanbod en doelgroep passen? Lees onze blog met tips voor het juiste kleurgebruik op je website!

2. Spreek met beeld

Maak bezoekers van je website niet dol met lettertjes en cijfertjes. We leven in een beeldcultuur en mensen willen snel informatie vergaren. Gebruik daarom, naast de nodige tekst, infographics, figuren en afbeeldingen om je verhaal duidelijk te maken. Let er bij het plaatsen van afbeeldingen op dat je deze voorziet van de juiste alt-tekst. Dit is een beschrijving die je aan de afbeelding geeft, waardoor de website sneller gevonden wordt op Google. Een website met veel afbeeldingen en te weinig tekst wordt namelijk nauwelijks gevonden in Google en dat wil natuurlijk niemand! Te grote afbeeldingen kun je verkleinen in programma’s als Photoshop en Paint.net of via deze handige online fotoverkleinertool.

3. Kies het juiste lettertype!

Niets erger dan een lettertype waarin je door alle kringels, haken en ogen verdwaalt. Kies op je website voor een schreefloos lettertype dat makkelijk leest. Sommige belangrijke teksten of citaten kun je er met een opvallend lettertype uit laten springen. Referenties op je website? Plaats deze op een logische plek en gebruik hiervoor een ander lettertype, zodat mensen ze meteen zien. Referenties zijn erg belangrijk voor bezoekers van je website. Wil je weten waarom? Lees onze blog over online reviews.

TIP! via Google Fonts kun je gratis lettertypes downloaden.

4. Maak pagina’s niet te lang

Stel, je opent een website en zoekt een telefoonnummer. Er is nergens een ‘zoek’ knop te vinden en de website bestaat uit één pagina. Dan ben je zo een tijd aan het scrollen om te vinden wat je zoekt. Wil je je websitebezoeker dit ongemak besparen? Zorg er dan voor dat je website uit verschillende pagina’s bestaat met een duidelijke titel. Zo kan iedereen snel vinden wat hij of zij nodig heeft (zonder het telefoonboek erbij te pakken).

5. Last but not least: zorg ervoor dat je website op ieder device te gebruiken is!

Vroeger (lees: een paar jaar geleden) werden websites alleen bekeken op een desktop. Dat werkt nu wel even anders! Snel iets checken op je tablet, een afbeelding opzoeken op je telefoon: websites worden bekeken in alle maten. Onze eigen website, DagjeWeg.NL, wordt bijvoorbeeld door 56% van de bezoekers op een smartphone geopend. 24% bekijkt de site op een desktop en 20% op een tablet. Zorg er dus voor dat het design van je website er altijd gelikt uitziet! Wanneer hiervoor geen juiste maatregelen worden getroffen, verschuiven alle beelden en dit ziet er slordig uit. De meeste webdesigners hebben vandaag de dag de juiste programma’s en kennis in huis om je website op ieder device te laten stralen.