Vrijwel alle bedrijven versturen een nieuwsbrief! Hierin staan aanbiedingen, tips, ontwikkelingen binnen het bedrijf of andere informatie die interessant is voor de doelgroep. Maar waarom is het zo belangrijk om een nieuwsbrief te versturen naar je klanten? En hoe doe je dit eigenlijk? We beantwoorden vier veelgestelde vragen over nieuwsbrieven.

1. Wat is het nut van een nieuwsbrief?

Nieuwsbrieven worden al jaren als middel gebruikt om doelgroepen te bereiken. Een nieuwsbrief is echt gericht aan een klant! Tweets en Facebookposts zijn ook een bekend marketingmiddel, maar deze worden niet aan iedereen getoond. Een e-mail belandt bij de klant die jij als reclamemaker wilt bereiken. Het is direct, simpel en persoonlijk. Door het versturen van een nieuwsbrief blijf je actief contact houden met je klanten. Je laat je naam regelmatig voorbij komen en ontvangers van de nieuwsbrief krijgen het gevoel dat ze belangrijk zijn omdat je ze persoonlijk mailt. Kortom, je blijft op een goedkope manier op de radar van je klant.

2. Wat zet je in een nieuwsbrief?

Begin met een pakkende en herkenbare onderwerpregel! Deze bepaalt of je klanten de nieuwsbrief openen of niet. Met de inleiding van de nieuwsbrief moet je de klant inpakken en motiveren om verder te lezen. Er ploffen heel wat nieuwsbrieven op de virtuele deurmat van je doelgroep, en jij moet hierin opvallen! Probeer dus in te spelen op de actualiteit, op de wensen van je doelgroep of vertel iets persoonlijks over jouw bedrijf wat de aandacht trekt. Voordat je alle inhoud van je nieuwsbrief vaststelt moet je in je achterhoofd houden welke doelgroepen je wilt bereiken. Heb je verschillende doelgroepen? Maak dan meerdere maillijsten aan!

3. Hoe maak je een nieuwsbrief?

De absolute koning op het gebied van e-mailmarketing en wereldwijd het meest gebruikt, is MailChimp. MailChimp biedt veel opties om de nieuwsbrief snel en makkelijk te stylen zoals jij dat wilt. Van bestaande templates kun je de buttons, tekstvakken en kleuren veranderen. Hierdoor kun je je nieuwsbrief in de huisstijl van jouw bedrijf maken, meteen herkenbaar voor klanten. Extra leuk: MailChimp is tot 50.000 subscribers gratis!

Masterwebber is een Nederlandstalig nieuwsbriefsysteem. Het is een gebruiksvriendelijke tool dat je helpt met het selecteren van verzendlijsten. Ook stelt het, net als de andere systemen, rapportages op die melden hoe vaak een nieuwsbrief is geopend en hoeveel mensen doorklikken op een link in je nieuwsbrief.

4. Hoe zorg je ervoor dat je nieuwsbrief wordt gelezen?

Do’s:

  • Kies het verzendmoment van je nieuwsbrief zorgvuldig uit. Stem het verzendmoment af op je doelgroep. Een nieuwsbrief gericht aan tieners zal bijvoorbeeld beter worden gelezen na schooltijd dan onder schooltijd.
  • Controleer of ontvangers een klacht indienen over je nieuwsbrief. In MailChimp kun je dit controleren bij Abuse reports.
  • Klanten schrijven zich sneller in voor een nieuwsbrief waar ze iets aan hebben. Geef abonnees een extraatje, bijvoorbeeld korting of een gratis e-book.

Dont’s:

  • Maak geen schreeuwerige reclameboodschap van je nieuwsbrief. Hierdoor wordt je nieuwsbrief sneller herkend als spam door e-mailaanbieders.
  • Stel een Merge Tag in. Dit is de naam van de klant die gebruikt wordt als aanhef in de nieuwsbrief. Kies hier voor de volledige naam van de klant, niet slechts het e-mailadres.
  • Schrijf geen zinnen in hoofdletters, vermijd spamgevoelige woorden zoals ‘geld winnen’, gebruik geen grote afbeeldingen van bijvoorbeeld 1200 tot 1800 bytes en zorg dat je nieuwsbrief geen slordige HTML-codes bevat. Deze criteria worden onder andere afgewogen bij spamfilters. Zorg daarnaast dat de verhouding tekst en afbeelding in balans is in je nieuwsbrief.

Hulp nodig bij het opzetten van je nieuwsbrief?