Online kansen benutten, daar weet Johannes alles van! Vol enthousiasme helpt hij DagjeWegWijs-klanten met de online vindbaarheid en uitstraling van hun website. Want, zo zegt Johannes: “Je website is het kloppende hart van je online marketingstrategie”.

1. Wat doe jij voor DagjeWegWijs?

“Kort gezegd: ik help klanten bij het vergroten van hun online succes. Hiervoor geef ik advies, maar kan ik (met het team van DagjeWegWijs) ook actief bijspringen. Ik ga eerst samen met de klant om de tafel om te bekijken of er gaten zitten in de online marketingstrategie van het bedrijf. Vervolgens is het de vraag of de klant deze gaten zelf kan vullen, of dat DagjeWegWijs hier een rol in kan spelen. Dit actief bijspringen vind ik meteen ook het leuke! Er zijn zoveel mensen die naar uitjes zoeken in Google, maar bedrijven hebben de inzichten niet. Of ze weten niet hoe ze deze zoekers kunnen bereiken. DagjeWegWijs heeft een passende toolkit om je daarmee verder te helpen.“

2. Welke middelen zijn er volgens jou om als bedrijf je online strategie te verbeteren?

“Je website is het belangrijkste onderdeel van je online strategie, het is het middelpunt. Hier vallen dan ook veel onderdelen van je strategie mee samen: aansprekende teksten, persoonlijke foto’s, gekoppelde sociale netwerkprofielen. Met een goede website word je beter gevonden in zoekmachines, trek je meer bezoekers en vergroot je je omzet. Bedrijven binnen de recreatiesector doen er goed aan om ook online tickets aan te bieden. Want wist je dat online aankopen maar blijven groeien?

3. Wanneer je klanten een advies geeft voor hun online strategie, waar let je dan op?

“Veel bedrijven zitten vastgeroest in hun eigen verhaal en kunnen niet de omslag maken naar doelgroepdenken. In een adviestraject probeer ik een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van je bedrijf. Daar hoort ook je verhaal bij, wat je bezoekers te bieden hebt, wie je concurrenten zijn en wat die online doen. Vervolgens brengen we in kaart wie je doelgroepen zijn en probeer ik er achter te komen hoe zij zich oriënteren op je bedrijf en activiteiten. Met de informatie uit de analyse kunnen we jouw verhaal verbeteren en nieuwe en bestaande klanten beter bereiken.”

4. Hoe kun je er als bedrijf voor zorgen dat je online de juiste doelgroepen bereikt?

“Probeer erachter te komen hoe mensen bij je terecht komen. Je kunt een zoekwoordenanalyse doen, daar zijn verschillende gratis tools voor. Je kunt ook in gesprek gaan met diverse klanten en vragen hoe ze met je bedrijf in aanraking zijn gekomen. Zoek uit welke woorden ze gebruiken als ze spreken over je bedrijf en activiteiten. Die woorden kun je bijvoorbeeld weer gebruiken in een zoekwoordanalyse. Als je weet welke taal je doelgroep spreekt, kun je goede content maken die aansluit bij hun behoeften."

5. Hoe zorg je ervoor dat je website hoog scoort in Google?

“Denk als een bezoeker. Google probeert namelijk de menselijke wereld na te bootsen. Als je content aansluit op de zoekvraag en -intenties van mensen ga je daar waardering voor krijgen. Van bezoekers van je website, maar ook van Google in de vorm van een hogere positie in de zoekresultaten. Denk ook aan de vormgeving, snelheid en veiligheid van je website. Ernst kan je helpen om een wireframe te maken van je website, zodat gebruikers snel bij de informatie komen die ze nodig hebben. Een HTTPS-certificaat zorgt voor extra betrouwbaarheid, omdat gegevens van bezoekers van je website beschermd worden. Alle randvoorwaarden moeten goed zijn. Wij zorgen daarvoor."

Tip van Johannes: "Denk eens na over welke zoekvragen je doelgroep kan hebben. Zet deze op een rijtje en speel hier met de inhoud van je website op in."