Bij DagjeWegWijs werken mensen. Mensen die ergens verstand van hebben. Waarvan dan? We laten om de beurt één van onze medewerkers aan het woord over zijn of haar expertise. Ontmoet Ernst met zijn passie voor Interaction Design!

1. Wat is Interaction Design?

"Een interaction designer ontwerpt de structuur van systemen en het gebruikersgedrag dat hiermee samenhangt. De vormgeving van de interactie tussen de persoon en het systeem, maar ook tussen personen onderling. Ik ben nu bijvoorbeeld in interactie met mijn telefoon" - Ernst laat zijn telefoon zien - "en de manier waarop ik dat doe, dat ontwerp ik."

2. Wat heeft Interaction Design voor nut voor onze gebruikers?

"We gebruiken binnen DagjeWegWijs verschillende systemen. Zowel de systemen waar onze medewerkers mee werken, als de systemen voor onze gebruikers moeten prettig zijn om mee om te gaan. Ik zorg ervoor dat alle gebruikers zo gemakkelijk mogelijk door een website navigeren. Als iemand zegt: “huh, hoe moet dit nou?” dan klopt er iets niet. Als Interaction Designer zorg ik ervoor dat handelingen op een website logisch voelen."

3. Waar let je op bij Interaction Design?

"Dat een gebruiker de juiste informatie krijgt en snapt welke mogelijkheden hij heeft. Een logische indeling van een website is hiervoor heel belangrijk. Wanneer bezoekers van een website overspoeld worden met informatie, raken ze het overzicht kwijt. Het plaatsen van afbeeldingen en icoontjes kan helpen om het overzichtelijk te houden. Om dit goed te doen moet je ook weten wie je doelgroep is en wat deze verwacht. Je kunt zelf een website heel mooi vinden, maar als de bezoeker hem niet begrijpt heb je er niets aan.

Daarnaast: wat zijn de standaarden? Tijdens het vormgeven van een nieuwe website, moet ik er goed over nadenken wat de ‘design patterns’ zijn. Deze gaan bijvoorbeeld over de beweging waarmee je kunt inzoomen op een telefoon. Wanneer ik opeens een andere beweging bedenk om in te zoomen, zal niemand dat begrijpen. Hier moet ik in mijn ontwerpen rekening mee houden.

Hoe trek je websitebezoekers over de streep? Bedenk maar eens voor jezelf: je wilt een account aanmaken op een website. Wordt er dan eerst gevraagd om een foto of om creditcard gegevens? Wanneer al bij stap 1 al om creditcard gegevens wordt gevraagd, haken bezoekers veel sneller af. Die ga je niet zomaar geven. Je moet er dus bij alles over nadenken waarop mensen afhaken en waarom ze juist verder zouden gaan op jouw website."

4. Maar: Wat is het nut van Interaction Design voor onze klanten?

"Heel simpel: wat voor onze systemen geldt, geldt ook voor de systemen en websites van onze klanten. We werken aan de beste producten waarin voor iedereen meteen duidelijk is waar ze wat kunnen vinden. Bezoekers willen snel informatie vinden over bijvoorbeeld openingstijden, entreeprijzen en eventuele kortingsacties. Daarom zorgen we dat dit op een logische plek staat.

Onze klanten zelf werken gemakkelijk met onze systemen, zoals DagjeWeg.NL Tickets, en kunnen heel snel hun website aanpassen. Daarnaast zijn we continu bezig met verbeteringen. Niet omdat we zelf denken dat het zo moet, maar omdat we dat van de websitebezoekers zelf horen. We monitoren bijvoorbeeld alle klantenservice gegevens van DagjeWeg.NL Tickets, waarna we eventuele verbeteringen doorvoeren. Daarnaast houden we het bestelproces in de gaten om te bekijken waar mensen afhaken. Haken ze af bij de betaalmogelijkheden? Dan klopt daar iets niet en dat betekent dat we iets moeten veranderen."

Tip van Ernst

Denk altijd vanuit de gebruiker! Wie is je gebruiker en wie is je doelgroep? Bedenk wat hij wil en pas je website daarop aan.